Voor mensen die van brood houden!
Filosofie
Brood is om te delen, door te delen wissel je energie uit. De ingrediënten die we gebruiken, hoe we het brood maken en met welke intentie we bezorgen, maken allemaal onderdeel uit van deze uitwisseling. Wij geloven dat wij de energie van Het lage woud met je mogen delen, dat wij deze energie in jouw dagelijks brood bakken. En dat jij, door brood van ons af te nemen, jouw energie met ons kan delen. Door energie te delen, maken we er steeds meer van.
Granen
We weten precies waar onze biologische granen vandaan komen. Regelmatig staan we midden in het veld om te zien hoe en waar ons graan groeit. De graanbroeders in Harich kweken zelf hun oergranen. Spelt, Rogge, Tarwe, Emmer, Haver en Eenkoren. Graansoorten die niet zijn veredeld voor snelle groei maar juist de tijd krijgen om de energie uit de aarde en de zon op te nemen.
Klik hier voor meer informatie over de oergranen van de Graanbroeders
Malen
De graanbroeders kweken op hun vruchtbare bodem in Gaasterland niet alleen verschillende graansoorten voor ons, maar ze malen deze ook zelf. Zoals vroeger wordt het graan in kleine hoeveelheden met grote zware basaltstenen gemalen. Door dit proces behoudt het graan zijn natuurlijke energie, oliën, voedingstoffen én kleur. Authentiek meel dat de energie, liefde en aandacht van de Graanbroeders in zich draagt.
Water
Water draagt energie, slaat informatie op en kan dit over duizenden kilometers verspreiden. Het water dat wij gebruiken is zuiver bronwater uit de aarde, gefilterd door een koolstoffilter van Berkey. Hierdoor weten wij zeker dat er geen verontreinigingen zoals microplastics, PFOA, GenX en resten van medicijnen in ons brood terecht komen. Daarnaast revitaliseren we ons water en brengen we de natuurlijke geordende structuur terug in het water. De eenvormige watermoleculen die deze structuur vormen verstoren elkaar niet en trillen samen op één frequentie. Dat wil zeggen, ze resoneren en produceren hierdoor meer energie Met dit vitale water bakken wij ons brood.
Klik link https://www.vitaaldoorwater.nl/vitaliseren/
Zout
Zout absorbeert, het neemt energie op uit zijn omgeving. Waar je zout bewaard en hoe je zout behandeld maakt een groot verschil. We gebruiken handgeschept zout uit de Guerande in Frankrijk. Dit zout staat bekend om zijn heerlijke smaak en goede eigenschappen. Om het zout te reinigen gebruiken wij onze eigengemaakte smudge sticks van salie, thijm en goudsbloem.
Zie link naar sel de guerande https://www.leguerandais.fr/en/le-guerandais/cooperative
Zuurdesem
Zuurdesem is magisch! Meng meel en water, en onder invloed van de juiste temperatuur ontstaat er bruisend leven. Elke keer genieten wij weer van de energie die in onze rijspotjes ontstaat. Wij onderhouden drie zuurdesemculturen; tarwe, spelt en rogge.
Elk eigenzinnig en smaakvol op hun eigen manier. Want karakter hebben ze! Voedt je ze te weinig en geef je ze geen warmte worden ze zuur en gedesillusioneerd. Maar voorzie je ze van vers meel en een warm badje dan bruisen ze zoet en vol met leven over de rand van hun rijspotjes. De energie in desem is niet te onderschatten. Zo kan een enkele lepel zuurdesem binnen 30 uur honderden broden laten rijzen en daarmee duizenden monden voeden. De aandacht die wij onze desems geven krijgen wij terug in fantastisch mooi gerezen brood.
Wil je zelf ook eens aan de gang met zuurdesem? Wij delen je graag een lepel levenskracht met je.
Voordeeg
Levain, poolish of voordeeg zijn namen voor hetzelfde; een gedeelte van het uiteindelijke deeg dat we met een klein beetje zuurdesem ruim tien uur de tijd geven om smaak en rijskracht te ontwikkelen. Een essentieel onderdeel van ons brood dat in grote mate bijdraagt aan de verfijnde smaak van ons brood.
Kneden
Meel van oergranen vraagt een zachte hand en speciale aandacht tijdens het kneden. De energie van een mechanische deeghaak is vaak teveel voor authentieke granen. Het met de hand kneden zoals men deed voor de komst van industriële deegkneders is hier de oplossing. Geïnspireerd door Nicolas Supiot, een Frans boer-bakker, hebben wij een grote eikenhouten bakkerstrog gebouwd waarin wij tot 100 kilo deeg met de hand kunnen mengen. Het directe contact met het deeg geeft ons veel gevoel voor wat het deeg nodig heeft.
Afhankelijk van het seizoen zijn er wisselingen in de meelsoorten en vragen ze een secuur oog en ‘fingerspitzengefühl’.